Afkickkliniek: je vragen beantwoordt

Over de afkickkliniek gaan vele ideeën de ronde. In deze blog besteden we aandacht aan de meeste gestelde vragen over de afkickkliniek

Wat is een afkickkliniek?

Een afkickkliniek is een specialistische geestelijke gezondheidszorginstelling waar mensen worden geholpen bij het afkicken van hun verslaving(en). Daarnaast helpt de afkickkliniek ook om na het afkicken weer een volwaardig leven op te bouwen zonder verslaving(en). De verschillende soorten behandelingen zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en effectief bewezen. Naast het afkicken van de verslaving(en) wordt er ook veel aandacht besteedt de onderliggende problematiek en alle cognitieve materie daaromheen.

Wat kost het om behandeld te worden in een afkickkliniek?

Wanneer de afkickkliniek het merkteken SGGZ draagt, worden de behandelingen bij de afkickkliniek vergoed door de zorgverzekeraar. Daarnaast verschilt het per instelling of er wel of geen eigen bijdrage wordt gevraagd. Bij Connection SGGZ is dit laatste niet het geval. Hierdoor ben je voor een behandeling bij hun afkickkliniek niks tot nauwelijks kwijt.

Hoe ziet een ambulante behandeling eruit bij de afkickkliniek?

Wanneer er sprake is van een milde vorm van een verslaving, kan het volstaan om de behandeling in ambulante zorg aan te bieden. In dat geval kun je gewoon blijven wonen en werken waar en hoe je gewend bent, zodat de behandeling zo min mogelijk je dagelijkse leven verstoort. Voor behandeling ga je dan naar een van de locatie van de afkickkliniek waar je samen met je eigen behandelaar het traject doorloopt. Een ambulante behandeling is niet voor iedereen geschikt en is van een aantal factoren afhankelijk.

Hoe ziet een klinische behandeling eruit bij de afkickkliniek?

Tijdens het intakegesprek wordt gekeken naar welke soort behandeling het beste passend is bij de persoon en de verslaving. Het kan zijn dat een klinische behandeling het meest geschikt is. In dat geval wordt je naar een afkickkliniek op locatie gestuurd waar je zal wonen zolang je in behandeling bent voor je verslaving. Vaak ligt de kliniek op een inspirerende locatie, waardoor je al je aandacht op je herstelproces kan richten.

              In het geval van een ernstige verslaving is er altijd sprake van een klinische behandeling. Als nazorg voor het intensieve klinische traject, wordt er daarna vaak nog ambulante zorg aangeboden om de overgang naar het gewone leven zo geleidelijk mogelijk te laten gaan.

Hoelang duurt een behandeling bij de afkickkliniek?

Hoelang een behandeling duurt is altijd afhankelijk van het behandeladvies dat gegeven wordt tijdens de intake. Klinische behandelingen in de afkickkliniek duren over het algemeen 9 weken bij Connection SGGZ. Ambulante behandelingen waarbij gebruik wordt gemaakt van individuele sessies en groepstherapie, wanneer daar behoefte aan is, worden aangeboden zolang de persoon in kwestie daar behoefte aan heeft.

Voor meer informatie over de afkickkliniek en verslavingszorg kun je een kijkje nemen op de website van Connection SGGZ.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *