Alles wat je moet weten over een ovulatietest

Wil je weten wanneer je het meest vruchtbaar bent? Dan kan je het beste een ovulatietest gebruiken. Rond de ovulatietijd heb je als vrouw de meeste kans om zwanger te worden. Bij een regelmatige cyclus kan je gemakkelijk je ovulatie berekenen en je vruchtbare dagen bepalen. Heb je een onregelmatige ovulatie cyclus? Dan is het minder betrouwbaar om je vruchtbare dagen te bepalen. Een ovulatietest kan je in dit geval meer zekerheid bieden.

Wanneer is je ovulatie?

Ovulatie is het moment waarop een eicel vrijkomt uit de eierstok. Dit moment is gemiddeld 14 dagen voor de menstruatie. Op dat moment ben je het meest vruchtbaar en heb je dus de grootste kans om zwanger te worden.

Hoe werkt een ovulatietest?

Met een ovulatietest meet je je LH-piek. Een LH-piek staat voor een stijging van het luteïniserend hormoon in je lichaam. Deze stijging vind 2 dagen voor je ovulatie plaats. Test je positief uit de test? Dan zijn je meest vruchtbare dagen uit je cyclus aangebroken. Op dit moment heb je de grootste kans om zwanger te worden.

Hoe doe je een ovulatietest?

Niet elke ovulatietest werkt hetzelfde. In de meeste gevallen werkt de ovulatietest door het testen van je urine. Na 3 minuten kan je hier het resultaat van aflezen. Bij een positieve test zie in de meeste gevallen een gekleurde streep, het woord positief of een plusje op de test. Lees de gebruiksaanwijzing goed door om te zien hoe dit bij jouw test af te lezen in.

Wanneer doe je een ovulatietest?

Voor een ovulatietest is het van belang om te weten hoeveel dagen je menstruatiecyclus duurt. Dit kan je bepalen door, vanaf menstruatie, het aantal dagen te tellen tot je volgende ongesteldheid. Gemiddeld is deze cyclus 28 dagen. 17 dagen voor je menstruatie begin je met testen. Vanaf dat moment doe je elke dag een test totdat deze positief is of je weet dat je de ovulatie hebt gemist. Probeer iedere dag op hetzelfde tijdstip de ovulatietest uit te voeren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *