Caloriebehoefte berekenen voor afvallen of spieropbouw

Veel mensen zijn tegenwoordig actief met hun lichaam bezig. Of je nu wilt afvallen op de loopband of in het krachthonk staat voor spieropbouw, je caloriebehoefte berekenen is verstandig. Weten hoeveel calorieën jij op een dag nodig hebt, is nodig om te voorkomen dat je veel cardio doet, maar weinig afvalt. Of dat je juist veel krachttraining doet, maar weinig resultaat ziet. Veel mensen trainen met een doel. Om dit doel te bereiken moet je weten hoeveel energie jouw lichaam nodig heeft. Anders kan het zijn dat je jouw lichaam te veel of te weinig calorieën geeft. Je caloriebehoefte berekenen is makkelijk, er zijn gewoon tools voor te vinden. Het gebruiken van de waardes is moeilijk, daar gaat dit artikel dieper op in. 

Voor ieder mens is de caloriebehoefte uniek

Jij hebt dit zelf of ken je iemand die dit heeft; zoveel eten als je wilt, maar je komt geen gram aan! Dit heeft te maken met je metabolisme. Wist je dat ongeveer 70% van de energie die je lichaam gebruikt, en dus de calorieën die je verbrandt, nodig zijn voor de normale processen in je lichaam? Jouw basal metabolic rate (BMR) berekenen, is de eerste stap bij de caloriebehoefte berekenen. Hiermee weet je hoeveel calorieën jouw lichaam nodig heeft om te functioneren. Je gebruikt hiervoor je gewicht, lichaamslengte en leeftijd. Daarnaast geef je aan of je man of vrouw bent. Dit laatste kan zomaar 200 calorieën schelen! Je weet nu wat er voor 70% van je energiebehoefte nodig is. De andere 30% is op basis van jouw activiteiten. Voor lichamelijke beweging is meer energie nodig dan wanneer je de hele dag op een stoel zit. Daarnaast is er je doel, wanneer je wilt afvallen moet je minder calorieën eten. Wanneer je aan wilt komen, dan eet je meer. 

Caloriebehoefte berekenen voor afvallen

Je voeding bepaalt voor een groot deel of je gewicht aankomt of juist afvalt. Wanneer je wilt afvallen dan neem je de waarde die uit het caloriebehoefte berekenen komt en haal je daar een percentage vanaf. Je neemt in de regel bijvoorbeeld 80%. Moet je volgens de berekening 2000 calorieën eten? Dan neem je 1600. Vaak is het verschil tussen de 300-500 calorieën die je minder eet. Bekijk altijd goed hoe je je voelt en ga bij twijfel langs een diëtist. 

Calorieoverschot voor spieropbouw

Wanneer je krachttraining doet om spieren op te bouwen, dan heb je een calorieoverschot nodig om je spiercellen van voldoende voeding te voorzien. Spiercellen verbruiken veel meer energie dan vetcellen, je hebt dus meer calorieën nodig. Je kunt voor de berekening de tabellen voor Metabool Equivalent waarde (MET) gebruiken en de Physical Activity Level (PAL) waarde. Deze twee vind je in tabellen en geven je aan hoeveel je beweegt en hoe zwaar de training is. Een uur lopen zal minder energie nemen dan een uur intensief trainen in de sportschool. Houdt hier dan ook rekening mee bij je caloriebehoefte berekenen.

Wanneer calorieën nemen?

Er zijn diëtisten die zeggen dat het niet uitmaakt wanneer je eet. Maar er zijn ook diëten die je aangeven dat je in acht uur tijd al je calorieën binnen moet hebben en dit afwisselt met 16 uur vasten. Ook dit is afhankelijk van je doel. Wanneer je wilt afvallen dan kan het aan te raden zijn de maaltijden gelijkwaardig te verdelen en veel vezels te eten. Dit voorkomt dat je tussendoor toch koekjes en andere snacks eet omdat je honger krijgt. Wil je juist spiermassa opbouwen? Eet dan na de training eiwitten. Dit kan via een eiwitshake, eiwitreep of snelle maaltijd tussendoor. Je geeft je lichaam hiermee wat hij op dat moment nodig heeft en ben je tegelijkertijd goed bezig met je caloriebehoefte berekenen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *