De huidziekte psoriasis: Wat is het?

We zien dat er steeds meer mensen zijn die de huidziekte psoriasis hebben. Helaas is dit dus een steeds meer en groter voorkomend probleem in Nederland. Maar wat is deze huidziekte precies? In deze blog vertellen we je meer over deze huidziekte en welke hulpmiddeltjes er tegenwoordig zijn. Misschien heb je nog wat aan onze tips, dus lees vooral verder.

Wat is het

De huidziekte Psoriasis is een chronische maar niet-besmettelijke auto-immuun huidziekte. Wat deze huidziekte als het ware doet is de cyclus van het vernieuwen van de huid versnellen van 30 dagen naar enkele dagen.

Normaal gesproken groeien huidcellen diep in de huid en stijgen ze langzaam naar je huidoppervlak. Vervolgens vallen de dode huidcellen na 30 dagen van je huid af. Maar wanneer je de huidziekte Psoriasis hebt krijgen deze huidcellen geen tijd om er af te vallen maar wordt er wel nieuwe huid aangemaakt. Dit zorgt er voor dat je dus sneller nieuwe huid krijgt dan dat het de tijd krijgt om de dode huidcellen er af te laten vallen. Dit zorgt vervolgens voor een opstapeling aan cellen waardoor je schubben op de huid ontstaan.

Het vervelende is dus dat je hier best wel grote plekken van kan krijgen en het hierdoor lijkt alsof je schubben hebt op je huid. We zien de huidziekte vooral ontstaan op ellebogen en knieeen. Maar daarnaast hebben mensen ook wel eens last van Psoriasis op handen, voeten, nek, rug, benen, nagels en het gezicht.

Wat te doen

Er wordt wel eens aangeraden om bijvoorbeeld paardenmelk te gebruiken. We zien dat deze mensen veelal toch wat positieve ervaringen hiermee hebben. Daarnaast worden er nog allerlei andere middeltjes aangeraden waar helaas geen bewezen effect voor is. Het blijft dus een erg vervelende huidziekte waar je niet zo makkelijk van af komt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *