Genetische revisie bacterie zorgt voor resistentie tegen virussen

DNA

Mensen hebben DNA en onderscheiden zich van elkaar vanwege de unieke elementen. Het is echter niet alleen aan mensen voorbehouden, want ook bacteriën hebben DNA. Nu zijn Britse technologen erin geslaagd om in het DNA van bacteriën wijzigingen aan te brengen. De verandering zorgt ervoor dat het DNA nieuwe eiwitten kan maken. DNA technieken zijn wat dat betreft constant in ontwikkeling en voorzien in steeds meer inzichten, nieuwe informatie en mogelijkheden. Zo is er onder particulieren bijvoorbeeld ook veel vraag naar DNA testen, waarbij de kosten DNA test afhankelijk zijn van het testtype. Dit staat uiteraard los van het onderzoek van de Britse technologen, maar geeft maar aan hoe wijdverbreid de interesse is in DNA.

Make-over van darmbacterie

Naast dat het onderzoek van de Britse technologen voor nieuwe mogelijkheden zorgt, zoals het produceren van nieuwe industriële enzymen, is er nog een effect aan verbonden. De revisie zorgt namelijk voor het resistent worden van de bacterie tegen virussen. De bacterie heeft overigens de naam Syn6delta3 gekregen en is te zien als een make-over in extreme zin van Escherichia coli als bekende darmbacterie. De aminozuurvolgorde van eiwitten ligt vast in het DNA en elk aminozuur heeft een codon, dat is een drielettercode. Er zijn in totaal twintig natuurlijke aminozuren, maar er zijn 64 drielettercodes mogelijk. Daarom zijn er verschillende aminozuren die als het ware synoniemen in genetische vorm hebben. Zo zijn er wel zes synoniemen van bijvoorbeeld aminozuur serine.

Wisseltruc van onderzoekers 

Het team van onderzoekers heeft een wisseltruc gepast met serie. Er is namelijk sprake geweest van het vrijmaken van twee serine codons door deze te vervangen door een synoniem in het genoom. Dat zorgt ervoor dat er maar een codon overblijft zonder dat er sprake is van invloed op de bacterie als het om de eiwitaanmaak gaat. Dat is niet de enige wisseltruc geweest, want deze truc is eveneens toegepast op het stopcodon. Daarbij is er sprake van een bacterie met drie synoniemen. Een stopcodon heeft als functie om te laten weten dat er geen nieuwe aanmaak van aminozuren hoeft plaats te vinden omdat een eiwit compleet is. Overigens is deze klus aardig arbeidsintensief geweest, omdat er in totaal achttienduizend letters van DNA zijn gewijzigd. Het is heel veel werk, maar in principe is deze methode niet heel lastig om uit te voeren. In elk eiwit van de bacterie is het namelijk nodig om de aminozuren te wijzigingen. 

Resistentie als bonus

De genetische technieken hebben ervoor gezorgd dat er weer nieuwe gebieden zijn om verder onderzoek naar te doen. Dat de genetische revisie ervoor gezorgd heeft dat de bacterie tegen virussen resistent is, kan als bijval worden gezien. Het is dan ook echt een bonus dat de virussen niet op de juiste wijze omgaan met de nieuwe taal van de bacterie. De genetische taal van het virus sluit daar namelijk niet meer op aan. Dat heeft voor de industrie het voordeel om geen geïnfecteerde batches meer te hoeven weggooien. Het betekent echter wel dat steriel werken extra belangrijk is om tegen infectie bescherming te krijgen.

Bron: https://www.nrc.nl/nieuws/2021/06/09/bacterie-maakt-nieuwe-eiwitten-na-wisseltruc-met-dna-a4046659

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *