Hoe leer je jouw kind om zichzelf te vermaken

Heeft jouw kind moeite om zichzelf te vermaken en wil hij graag samen met jou iets doen? Koop dan goedkope kinder gadgets. Zo kun je kijken wat jou kind wel voor een langer tijd leuk vind, bevalt het ze niet, dan is het minder erg dan als het duur speelgoed was. Zo heb jij ook meer tijd voor jezelf. 

Waarom vindt mijn kind het lastig om zelfstandig te spelen?

Vind jouw kind het moeilijk om zelfstandig te spelen? Dit kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld doordat jouw kind gewend is dat jij altijd met hem of haar speelt.Het kan ook aan het karakter liggen van het kind. Is je kind namelijk heel beweeglijk, snel afgeleid en steeds op zoek naar nieuwe uitdagingen en prikkels? Dan is het voor jouw kind moeilijker om zichzelf te vermaken. Soms lukt het om ze zelfstandig te laten spelen, door een zetje te geven. Denk met ze mee, wat ze kunnen gaan doen. De leeftijd van jouw kind speelt ook mee. Een peuter kan ongeveer maximaal een kwartier vermaken. Kleuters kunnen zich 20 tot 30 minuten vermaken en kinderen vanaf 7 jaar kunnen dit tot ongeveer een uur. Dit kan alsnog verschillen per kind. 

Help je kind met kiezen 

Kinderen vinden het moeilijk om iets te verzinnen, probeer ze daarom daarmee te helpen. Overleg bijvoorbeeld met je kind wat hij of zij leuk vindt om te gaan doen. Geef altijd op een vast moment tijd aan je kind, wanneer hij of zij zelf kan gaan spelen. Lukt het nog niet, help je kind dan met opstarten. Je kunt dan eventjes mee spelen. Bouw de momenten dat je kind alleen aan het spelen is steeds meer op. Je kunt hiervoor een kookwekkertje gebruiken, zodat het voor jouw kind ook duidelijk is hoe lang ze alleen moeten spelen. Geef in het begin nog tussendoor positieve aandacht aan je kind. Dit doe je al door af en toe eventjes te komen kijken. Hierdoor stimuleer je onbewust je kind ook. 

Is het goed om je kind alleen te laten spelen

Het zelfstandig laten spelen is noodzakelijk, omdat kinderen de vaardigheden moeten leren om zichzelf te kunnen hanteren in verschillende situaties. Door alleen te spelen, vinden ze zelf ook bepaalde dingen uit. Zo voorkom je dat ze gewend raken dat alles voor ze voorgekauwd wordt. Kortom alleen spelen maakt kinderen zelfstandiger.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *