Hulpverlening op reis

De meesten van ons zullen minimaal één keer in het jaar de koffers pakken om op vakantie te gaan naar het buitenland. Sommigen pakken de caravan naar Zuid-Frankrijg, anderen het vliegtuig naar Zuid-Afrika. Op vakantie is het natuurlijk heerlijk om alles even los te kunnen laten en nergens aan te hoeven denken, maar van één ding is het altijd handig om op de hoogte te zijn: hulpverlening.

Niet elk land kent zulke goede hulpverlening als in België. Het is belangrijk om te weten waar je naartoe moet en hoe je de hulpdiensten kan bereiken, al voordat je daadwerkelijk het vliegtuig in stapt.

Hulpverlening binnen de EU

Allereerst hoef je je geen zorgen te maken over de verschillende noodnummers die in de Europese Unie landen gebruikt worden. Zodra je buiten België, maar binnen de EU 112 belt, word je automatisch doorverbonden met de dichtstbijzijnde alarmcentrale.

Als je niet beschikt over de taal van het land waarin je bent, kan je de informatie doorgeven in het Engels. 21 lidstaten hebben de bevoegdheid om je in het Engels te hulp te staan.

Verzekeringstechnisch is de EU een stuk makkelijker dan wanneer je hier buiten reist. De meeste zorgverzekeraars geven een zogeheten EHIC. Met deze Europese zorgverzekeringskaart krijg je makkelijker toegang tot zorg in het buitenland en is het onwaarschijnlijker dat je geld moet voorschieten.

Hulpverlening buiten de EU

Verzekeringstechnisch, maar ook vanwege de kwaliteit van de zorg, is het goed om je vooraf goed in te lezen over de hulpverlening buiten de EU. Waar het in de EU vanzelfsprekend is om gratis geholpen te worden na bijvoorbeeld een auto-ongeluk of overmatig binge drinken, hoeft het niet overal zo vanzelfsprekend te zijn om geholpen te worden. In een aantal landen bijvoorbeeld, kan het zelfs zo zijn dat het ziekenhuis je niet opneemt als je niet beschikt over een verzekering. In de meest cruciale situaties zou dit natuurlijk rampzalig zijn.

Reisverzekering

Met een reisverzekering zit je in veel van de gevallen veilig. Hierdoor kan je met een gerust hart op vakantie. De meeste Belgische verzekeraars hebben een eigen zorgverzekering. Dit wordt vaak opgedeeld in binnen en buiten de EU. Het kost je misschien een paar euro, maar als je het dan toch een keer nodig hebt is het fijn om dit achter de hand te hebben.

Natuurlijk zou het mooi zijn als je de hulpverlening in het buitenland nooit hoeft te treffen. Mocht dit toch nodig zijn, wees dan voorbereid. Dat kan voor jezelf, maar ook voor anderen van hoge waarde zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *