Laat jij je dna testen voor een betere gezondheid?

Iedereen is op zijn eigen manier bezig met zijn gezondheid, de een nog meer dan de ander. Al op jonge leeftijd laten we ons vaccineren tegen bepaalde ziektes, maar ook voor volwassenen zijn er vaccinaties voor een betere bescherming zoals de meningokokken vaccinatie volwassenen. Daarnaast is het is tegenwoordig in om jezelf fit en gezond te presenteren. Sociale media staan vol met tips, tricks en videos van bekende en onbekende gezondheidsgoeroes en misschien heb je zelf ook wel eens een foto gedeeld van dat super gezonde ontbijtje met havermout en allerlei toppings of de route die je vanochtend hebt hardgelopen. Veel mensen zouden wel eens willen weten wat hun gezonde levensstijl nu eigenlijk voor effect heeft op hun lichaam, al is dit lastig te meten. Tegenwoordig kun je je DNA laten testen om jouw gezondheid te meten.

 

Waarom je DNA laten testen?

DNA geeft je als het ware een blauwdruk van je gezondheid. Door je DNA te laten testen kun je erachter komen welke voeding goed voor je is en welke juist niet, welke vorm van beweging voor jou is aan te raden als je bijvoorbeeld wilt afvallen of aankomen, welke vetten je het best en slechtst verteert of hoeveel eiwitten je het best per dag kunt eten. En dat niet alleen, een DNA-test kan zelfs redenen voor slaapproblemen ontdekken en of je eventuele verhoogde risico’s op bepaalde ziektes hebt. Best handig dus zo’n dna test!

 

Is het iets voor jou?

Het is altijd goed om je te realiseren dat je jouw DNA niet kunt aanpassen. Jouw DNA hoort bij jou en is voor iedereen uniek. Wel kun je bepaalde genen, dat zijn eigenschappen van je DNA, veranderen in de mate waarin ze tot uiting komen. Dat kun je bijvoorbeeld doen met gezonde voeding en het volgen van een bepaalde levensstijl. Heb jij last van een onzuivere huid of houd je bijvoorbeeld veel vocht vast, grote kans dat de test de achterliggende redenen zal uitwijzen. Aan de hand van de resultaten kun je dan stap voor stap veranderingen aanbrengen om je lichaam gezonder te maken.

 

Hoe werkt de test?

Er zijn verschillende testen en locaties voor jouw DNA. Je kan door de huisarts worden doorverwezen vanwege een medische reden, dan zal er een DNA-onderzoek in het ziekenhuis worden uitgevoerd. Maar er zijn tegenwoordig ook steeds meer bedrijven die een thuistest aanbieden. Je krijgt dan gewoon thuis een speekseltest, neemt een monster af en stuurt deze op. Je kunt zelf kiezen op welke zaken je getest wordt, dat verschilt dan ook weer per bedrijf. Na een aantal dagen tot twee weken ontvang je een rapport met toelichting over jouw genen en de betekenis voor je gezondheid. Soms kun je aan de hand van de resultaten een persoonlijke toelichting aanvragen waarbij je wordt geadviseerd voor jouw levensstijl en voeding door een expert.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *