Nitril, latex of vinyl handschoenen: wat is het verschil?

Wanneer je op zoek bent naar handschoenen voor eenmalig gebruik, krijg je vaak drie soorten materialen aangeboden. Te weten: nitril, latex en vinyl. Het kan verwarrend zijn om te kiezen, vandaar wat meer informatie over deze drie soorten handschoenen.

Latex Handschoenen

Natuurrubberlatex is een verwerkt plantaardig product en is lange tijd het traditionele materiaal bij uitstek geweest voor wegwerphandschoenen. Latex handschoenen, die bekend zijn voor hun gebruik in medische en industriële omgevingen, zijn als een tweede huid. Met een hoge vingergevoeligheid combineren latex handschoenen voor eenmalig gebruik comfort, zachtheid en soepelheid.

Latexrubber heeft ook grote elastische eigenschappen. Wat betrouwbare prestaties en bescherming tegen infectie en besmetting biedt. Bovendien zijn veel latexproducten aan de binnenkant licht gepoederd, waardoor ze gemakkelijker aan te trekken zijn.

Hoewel de prijs van deze handschoenen kan schommelen als gevolg van de beschikbaarheid van natuurlijke hulpbronnen, worden latex handschoenen over het algemeen beschouwd als kosteneffectief en biologisch afbreekbaar. Vaak is de belangrijkste reden om een alternatief voor traditionele latexhandschoenen te overwegen, de mogelijkheid van allergieën voor het product.

Nitril handschoenen

Nitril handschoenen zijn gemaakt van een synthetisch polymeer en zijn een ideaal alternatief voor mensen met een allergie. Een handschoen van nitril heeft rubberachtige eigenschappen en biedt dezelfde soepelheid en gevoeligheid als latex. Bovendien bieden nitrilhandschoenen een vergelijkbare scheurweerstand en zijn ze langdurig doeltreffend. Van nitril handschoenen wordt vaak gezegd dat ze beter bestand zijn tegen perforaties, en ze worden dan ook vaak “medische kwaliteit” genoemd. De handschoenen zijn ook verkrijgbaar in felle kleuren, zodat gemakkelijker kan worden opgemerkt of ze doorprikt zijn, wat een extra beveiliging is in risicovolle situaties waarbij besmettelijk materiaal betrokken is.

Bovendien is nitril bestand tegen vele chemicaliën. Met name op aardolie gebaseerde producten. Waardoor het een doeltreffend materiaal is voor bescherming bij het hanteren van gevaarlijke stoffen. Deze extra bescherming kan echter een prijs hebben en nitril handschoenen zijn vaak duurder om te produceren en dus aan te schaffen dan de andere opties die worden aangeboden.

Vinyl handschoenen

Vinylhandschoenen waren ooit het eerste synthetische alternatief voor de consument, en vormden een allergeenvrije optie voor latex. Samengesteld uit polyvinylchloride en weekmakers die het materiaal zachter maken, zijn vinyl handschoenen een economisch alternatief en de minst dure optie op de markt.

Het aantrekken en het aanvoelen van vinyl handschoenen maken ze ongeschikt voor activiteiten die een hoge mate van tactiele nauwkeurigheid vereisen. Omdat vinyl handschoenen losser en minder duurzaam zijn dan latex en nitril, worden ze aanbevolen voor situaties waarin een hoge mate van duurzaamheid en bescherming niet van het allergrootste belang zijn. Ideaal voor gebruik met niet-gevaarlijke materialen. Vinyl is een goede all-round handschoen voor algemeen gebruik. Vinyl handschoenen worden aanbevolen voor handbescherming in een infectievrije omgeving.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *