Voor sommige beroepen is een VOG vereist

Wil je graag aan de slag in de thuiszorg? Of lijkt een baan bij de politie jou erg vet en zou je dit in de toekomst willen gaan doen? Elk beroep heeft zo zijn eigen eisen waaraan je moet voldoen; van opleidingsniveau en specifieke vaardigheden tot specifieke diploma’s of vergunningen. Maar voor sommige beroepen, waar men bijvoorbeeld met kwetsbare personen of geld werken, is een extra verklaring nodig voor je aan de slag gaat. Dit is iets wat bedrijven vaak direct na een sollicitatiegesprek vereisen om verder te gaan in het sollicitatieproces. We hebben het dan over een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).

Wat is een VOG?

Voor sommige beroepen is een VOG vereist om überhaupt door te mogen in de sollicitatieprocedure, laat staan de werkzaamheden zelf uitvoeren die bij de positie horen. Een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) geeft aan dat je in het verleden niet te maken hebt gehad met justitie of politie waarbij er een conflict ontstaat bij de huidige functie die je wilt gaan vervullen. Denk bijvoorbeeld aan een functie bij de politie of in leger, bij het transporteren van waardevolle goederen, werken in de thuiszorg of zoiets ‘simpels’ als het zijn van een gastouder of leraar. Bij sommige beroepen is een VOG aanvragen zelfs een wettelijke vereiste. In het geval dat een VOG niet wettelijk verplicht is mag een werkgever altijd zelf bepalen of zij dit nodig achten. Gelukkig is een VOG aanvragen tegenwoordig een stuk minder moeilijk en kan dit gemakkelijk online.

Hoe kan je een VOG aanvragen?

Indien jouw werkgever het (wettelijk) vereist dat je een VOG gaat aanvragen, kan je dit tegenwoordig simpelweg online al doen. Voor slechts een paar euro is het al mogelijk om online een VOG aanvragen. Vervolgens gaat Dienst Justis jouw verzoek bekijken en beoordelen. Binnen enkele dagen, bij goedkeuring, ontvang je de VOG per post op je thuisadres.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *