Waarvoor is botox nu eigenlijk?

Botulinetoxine of botox is een middel waar je tegenwoordig vrij veel over hoort. Voorheen leek een behandeling met botulinetoxine echt weggelegd voor bekendheden. Tegenwoordig zie je echter ook veel mensen in het dagelijkse leven die voor behandelingen met het middel kiezen. De tijd dat botulinetoxine een taboe was, lijkt nu toch echt voorbij te zijn. Terecht overigens, want botulinetoxine is helemaal niet zo onveilig als men soms doet overkomen. De werking van het middel is ook niet permanent. Ben je benieuwd naar wat dit middel nu eigenlijk is en waarvoor je het kunt gebruiken? Je leest het allemaal in dit artikel.

Botox is een eiwit dat je zenuwcellen beïnvloedt

Botulinetoxine is een eiwit dat geproduceerd wordt door een bacterie met de Latijnse benaming Clostridium botulinum. Het eiwit zorgt ervoor dat zenuwcellen niet langer kunnen communiceren met je spieren. Dit klinkt in eerste instantie gevaarlijk, maar dat is het niet. Botulinetoxine kan voor veel nuttige behandelingen gebruikt worden. Voorheen werd botulinetoxine bijvoorbeeld vooral gebruikt om spiertrekkingen te voorkomen. Tegenwoordig wordt het middel vooral veel gebruikt om de uitstraling te verbeteren.

Hoe vermindert botox bepaalde rimpels?

Sommige rimpels kunnen eenvoudig verholpen worden door een injectie met behulp van botox. Voorbeelden hiervan zijn kraaienpootjes en voorhoofdrimpels. De kraaienpootjes ontstaan door spiersamentrekkingen terwijl je lacht. Ook de voorhoofdrimpels ontstaan door spiersamentrekkingen. De kraaienpootjes en de voorhoofdrimpels worden dus weliswaar veroorzaakt door verschillende spieren, maar wel beiden door spiersamentrekkingen. Na een injectie met botox zullen de spieren ontspannen. De rimpels zullen daardoor minder goed zichtbaar worden of zelfs afnemen.

Wanneer de rimpels niet veroorzaakt worden door spiersamentrekkingen, zijn ze door middel van botulinetoxine ook niet te verhelpen. In dat geval kan men bijvoorbeeld wel voor fillers gaan. In dit artikel zullen we echter alleen dieper ingaan op behandelingen met botulinetoxine.

Klik hier voor meer informatie!

Hoe lang blijven de rimpels weg?

Zodra je botulinetoxine hebt laten injecteren, zul je enige tijd van je rimpels verlost zijn. De werking van botox is dus niet permanent, maar voor veel mensen is dit ook een geruststelling. Het duurt ongeveer vijf maanden voordat de spieren weer als vanouds gaan werken. De rimpels zullen dan weer terugkomen. Na vijf maanden kun je dus besluiten om weer nieuwe injecties met botox te nemen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *