Wat moet je weten over lactatiekunde?

Bijzonder veel vrouwen kiezen er vandaag de dag bewust voor om borstvoeding te geven. Er zijn dan ook menig aantal bewezen voordelen aan verbonden. Op het eerste zicht lijkt het geven van borstvoeding eigenlijk ook zeer eenvoudig te zijn. Toch is het zo dat je als vrouw in de praktijk toch best met een aantal problemen te maken kan krijgen. Om ervoor te zorgen dat het geven van borstvoeding voor jou en / of je baby geen vervelende gebeurtenis wordt kan het in bepaalde situaties zeer interessant zijn om een zogenaamde lactatiekundige in te schakelen. Is het voor jou nog niet helemaal duidelijk wat lactatiekunde nu precies inhoudt en vooral wat je er van kan verwachten? Dan moet je zeker en vast even de onderstaande informatie doornemen.

Wat is lactatiekunde precies?

Lactatiekunde heeft betrekking tot alles wat te maken heeft met borstvoeding. In het bijzonder vrouwen die voor het eerst borstvoeding gaan geven kunnen daarbij geconfronteerd worden met een aantal vervelende problemen. Het geven van borstvoeding aan je kindje lijkt op het eerste zicht namelijk dan wel weinig voeten in de aarde te hebben, in de praktijk wil dat wel eens helemaal anders uitpakken. Wanneer je op de verkeerde manier borstvoeding geeft is het zelfs zomaar mogelijk dat je daardoor geconfronteerd zal worden met bepaalde fysieke klachten. Gelukkig bestaat er zoiets als lactatiekunde waardoor heel wat pijnpunten kunnen worden voorkomen. 

Een beroep doen op een expert op het gebied van lactatiekunde kan interessant zijn in verschillende situaties. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer je een borstoperatie hebt ondergaan. Ook wanneer het kindje een onvoldoende groei vertoont kan het van cruciaal belang zijn om zo snel mogelijk een medische specialist te raadplegen. Dit geldt eveneens in de onderstaande gevallen:

  • Wanneer er sprake is van de candida-infectie; 
  • Bij een prematuur of een dysmatuur; 
  • Wanneer medicatiegebruik het geven van borstvoeding bemoeilijkt; 
  • Wanneer je een tepelhoedje wil gaan gebruiken;

Hoe dan ook, wanneer je jezelf op een bepaald gebied met betrekking tot het geven van borstvoeding onzeker voelt is een beroep doen op een expert in lactatiekunde altijd interessant. Je moet er alleen wel rekening mee houden dat hier een bepaald prijskaartje aan verbonden is.

Met welke kosten moet je bij lactatiekunde rekening houden?

Een beroep doen op een expert op het gebied van lactatiekunde zorgt er uiteraard voor dat je rekening zal moeten houden met bepaalde kosten die daarvoor in rekening gebracht kunnen worden. De hoogte van de kosten die je zal moeten betalen is in de praktijk afhankelijk van verschillende factoren. Je dient op dit vlak bijvoorbeeld rekening te houden met het soort consult waarvoor je hebt gekozen. Vooral een huisbezoek gaat in de praktijk gepaard met hoge kosten.

Hou er rekening mee dat de kosten voor het inschakelen van een expert op vlak van lactatiekunde niet worden ingedekt door de basisverzekering. Je moet er dus rekening mee houden dat je deze kosten zelf moeten betalen. Let wel, heb je ervoor gekozen om een aanvullende verzekering af te sluiten? Dan zal je doorgaans kunnen vaststellen dat de kosten wel zijn ingedekt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.