Wat zijn polyfenolen en wat voor functie hebben die?

Nog nooit van polyfenolen gehoord? Dan wordt het tijd dat je daar wat meer over te weten komt, want we eten en drinken dagelijks dingen waar polyfenolen in zitten. Dan is het wel handig meer te weten over de effecten van het gebruik van polyfenolen. Hopelijk weet je na het lezen van deze blog meer over polyfenolen.

Wat zijn nu eigenlijk polyfenolen?

Polyfenolen komt voor in verschillende voedingsmiddelen. Ze kunnen een zeer gunstig effect hebben op de gezondheid. Polyfenolen staan er bekend dat ze onder de antioxidanten vallen. Ze kunnen wel door het lichaam zelf geproduceerd worden.

Wist je dat er wel meer dan 8000 soorten polyfenolen bestaan? En dat polyfenolen ook bijdragen aan een beter cholesterol? En dat ze ook een ontstekingsremmende werking hebben?

 Antioxidanten gaan een strijd aan met stoffen die van buiten het lichaam worden aangemaakt. Die stoffen van buiten kunnen het ouder worden van de cellen bevorderen en die kunnen schade aanbrengen aan het DNA. Je hebt dus polyfenolen nodig om de strijd tegen die stoffen aan te gaan.

Waar haal je polyfenolen vandaan?

Polyfenolen kan je uit meerdere voedingsmiddelen halen. Bijvoorbeeld uit peulvruchten en granen. Het is belangrijk te weten dat als je aan de slag gaat met deze producten in de keuken om ze niet te hoog te verhitten. Dat kan namelijk het aantal polyfenolen verminderen.

Daarnaast haal je polyfenolen uit thee en koffie. Dan hebben we het wel de thee en koffie met cafeïne. In de cafeïnevrije koffie en thee zitten geen polyfenolen meer.

De meest pure cacao is ook een bron voor polyfenolen, maar meestal als de cacao bewerkt is zijn ze eruit gehaald. Dan zitten er alleen nog kruiden in die polyfenolen bevatten. Dan heb je het over Tijm, Rozemarijn, Peper en Vanille.

In verschillende fruit- en groenten soorten vinden we ook polyfenolen. Vooral de groentes en fruit soorten met de zwarte, paarse of rode kleuren. Rode aardappelen, bosbessen, granaatappels en zoete aardappelen zijn daar een paar voorbeelden van.

Olijfolie van de eerste persing is zeldzaam te verkrijgen, maar als je die kan krijgen dan zou dat wel de beste optie zijn voor wat betreft de hoeveelheid polyfenolen die erin te vinden zijn. De olijfolie bij ons in de winkel bevat nauwelijks nog polyfenolen doordat de tijd die tussen productie en consumptie in zit veel te lang is.

Een goede bittere rode wijn is ook rijk aan polyfenolen, eveneens als de meest pure cacao. Hoe meer bitter de smaak is, hoe meer polyfenolen er overgebleven zijn.

Waar haal ik supplementen die polyfenolen bevatten?

Bij Benfida vind je alles over polyfenolen en kan je voedingssupplementen kopen die polyfenolen bevatten. Zij weten alles over supplementen en kunnen je daar heel goed over informeren. Mocht je dus nog vragen hebben, dan kan je daar de antwoorden op je vragen snel en makkelijk vinden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *